MattiNevalainen1

Vappu kirjoitus

Kiitos sinulle lukija kun päätit nähdä vaivaa ja tutustua kirjoitukseeni.

 

Tänään on vappu joka on suomalaisen työn juhla. On olemassa kolmenlaista varallisuuden lajia jotka eivät perustu velkaan. Kaksi ensimmäistä niistä on Adam Smith:n mukaan maa –ja merialueet siten että vaurautta on se mitä maa elintarvikkeina tuottaa ja meri antaa. Maaperä kätkee sisäänsä mm. öljyä, kaasua, mineraaleja ja arvometalleja. Edellä mainitut vauraudet eivät ole tuottaneet kenellekään velkasuhdetta niiden hyödyntämisestä ja omistamisesta. Kolmas tapa tuottaa vaurautta ilman velkaa on työ ja sen arvo. Työtä tehdessämme tuomme lisäarvoa jolla on rahallista arvoa mutta se on syntynyt ilman velkaa. Edellä mainittua on vaikea sisäistää ellei ole tutustunut rahateoriaan jonka mukaan raha syntyy tyhjästä pankin tehdessä asiakirjan jonka mukaan pankki luo rahan jonka lainanottaja lupautuu maksamaan takaisin – siis pankkikirja merkinnällä lainanottajalla on kuin taikaiskusta tilillään rahaa jota hetki sitten ei ollut olemassakaan.

 

Kirjoitan tänään vappuna työstä. Työ tuottaa meille varallisuutta jos vaihdamme sitä keskenämme. Ostaessani suomalaista työtä työllistän välillisesti itseni. Tämä edellä mainittu siten että raha jonka suomalaisesta työstä maksan menee suomalaiselle työntekijälle. Suomalainen työntekijä ostaa työstään saamalla rahalla kotimaista tuotetta jolloin raha joka on talouden kierrossa pysyy maan rajojen sisällä hyödyttäen kotimaista taloutta ja työllistäen talouden tekijöitä. Jos suomalainen tarvitsee jotain palvelua tai tuotetta jota ei Suomesta saa niin raha menee rajojen ulkopuolelle. Se ei ole ongelma siinä tapauksessa että vaihdamme työtämme myös tuon ulkomaan kanssa jonne raha meni. Vaurautta ei ole ainoastaan raha vaan vaurautta on myös rahalla ostetut velattomat tuotteet ja palvelut. Maiden käydessä kauppaa keskenään raha, tuotteet ja palvelut vaihtuvat luoden työtä ja hyvinvointia.

 

Edellä mainittu toimii jos kaupankäynti on tasapuolista. Epäedullisessa tilanteessa työllä ansaittu raha menee ulkomaille eikä palaa takaisin. Näin käy jos käydään kauppaa sellaisen maan kanssa joka myy mutta ei osta. Edellä kirjoitin että raha ei ole ainoaa vaurautta vaan vaurautta on myös rahalla ostetut tuotteet ja palvelut. Jos esimerkiksi on ostettu tuote mutta sitä ei ole vaihdettu työhön niin tuotteella on kyllä rahaa vastaava arvo mutta työn arvo on jäänyt ulkomaille joten on syntynyt velkaa. Jotta voimme maksaa omaa velkaamme meidän on hyödynnettävä maaperämme vauraudet itse ja myytävä se velattomasti tuotettuna ulkomaille. Meidän on itse tuotettava omasta maastamme ravintomme ja energiamme niin pitkälti kuin se on mahdollista. Ennen kaikkea meidän on huolehdittava siitä että tekemämme työ työllistää välittömästi tai välillisesti meidät itsemme.

 

Oikein iloista vappua

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat